‘Het hoeft niet altijd perfect’…, mompelt de perfectionist.

Misschien nog niet perfect maar perfect genoeg: mijn website is nu online! Hier lees je alles over In Je Flow en kan je een afspraak met mij maken. Heb je vragen? Stuur me dan een berichtje. 

Bij deze lancering lees je op de site een toepasselijke, kleine blog, waarvoor ik inspiratie kreeg terwijl ik mijn huis aan het opruimen en schoonmaken was voor de verjaardags- visite die morgen komt.

‘Het hoeft niet altijd perfect’…, mompelt de perfectionist in mij. Perfectie is immers subjectief, vind je ook niet? En soms, als je wacht tot iets perfect is, doe je het misschien wel nooit of komt het nooit af. Want het kan altijd nog een beetje zus en een beetje zo. Dan kan je wachten tot je een ons weegt.

Ik keek om me heen door ons appartement in het midden van het centrum van Enschede. Op de achtergrond het geroezemoes van de terrasjes. ‘Goed genoeg’, knik ik tevreden naar mijn prestatie. Tegelijkertijd klinkt er onwillekeurig een stemmetje in mijn hoofd: ‘Waarom maak je nu alles schoon en netjes om vervolgens morgen weer in een bende te zitten?’ ‘Uit respect voor mijn gasten en omdat ik dat leuk vind’, zegt een andere stemmetje terug. Stemmetjes in je gedachten en tegen jezelf praten is overigens ook een interessant onderwerp, waar ik wellicht een volgende blog aan wijd.

Het leven bestaat uit ondernemen, niet alleen voor de ‘ondernemers’ maar voor iedereen. Het begint al bij jezelf aankleden voor een nieuwe dag. Wanneer je iets onderneemt leer je iets nieuws, krijg je hetgeen al een beetje onder de knie, kan je het bijwijze van spreken geblinddoekt doen of sta je zo op de automatische piloot dat het een onbewuste handeling wordt. Maar goed ook, bij sommige handelingen. Anders zouden we doodop zijn voor we bij ons werk aankomen. Bij autorijden is het dan wel weer gevaarlijk… De ene bezigheid is heel mindful, de andere vergt wat meer multitasking. Wanneer je meer mindful handelingen verricht zal je merken dat je meer energie overhoud (en soms zelfs krijgt) dan wanneer je je aandacht over verschillende activiteiten op hetzelfde moment probeert te verdelen. Of waarbij je nieuwe dingen moet leren. Het is daarom belangrijk om na het leren uit te rusten en tussen het multitasken door pauzes te nemen. Of helemaal niet te multitasken, alleen hoe realistisch is dat nog in deze tijd? Dat vergt een hoop toewijding. Maar het is een mooi doel! Ik ben er mee bezig in ieder geval, net zoals veel meer mensen. 

De nadruk ligt op ‘proberen’ van meerdere activiteiten tegelijk of vlot achter elkaar te doen. Ik vergiste me deze middag en zei tegen mijn vriend: ‘Je hoeft het niet nu allemaal tegelijk te doen’, waarop hij lachte: ‘Dat is ook onmogelijk.’ En dat is het, in veel gevallen. En in alle gevallen vermoeiend. 

Hoezeer ons brein ons wil laten doen geloven dat we het wel kunnen, kunnen we nooit 100% toegewijd zijn aan één activiteit als we iets anders erbij proberen te doen, of wanneer er te weinig ‘schakeltijd’ tussen de activiteiten zit. Dat is één van de oorzaken waardoor ik opgebrand raakte en met mij nog een heleboel andere mensen. 

Waar wil ik naar toe met mijn verhaal vraag je je misschien af? Naast dat het hopelijk een vermakelijk stukje tekst is, wil ik graag nog een keer onder de aandacht brengen hoe belangrijk, waardevol en ontzettend fijn het is om aandachtig bezig te zijn met de dingen die je onderneemt. Dat betekend ook wanneer je tekent of gaat mountainbiken je in je hoofd óók alleen met díé activiteit bezig bent, en niet met de was thuis of je studie- of werkproject. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar niet onmogelijk! 

Het enige wat je nodig hebt is eigenlijk heel simpel, het vergt alleen veel oefening:

  1. je hiervan bewust zijn. 
  2. bewust worden van de momenten waarop je met verschillende dingen tegelijk bezig bent. 
  3. je focus leggen op datgene waar je nu graag mee bezig gaat of even mee bezig moet, en het andere laat voor wat het is op dat moment; leg het ook weg uit je zicht – doe het toch maar. 
  4. even een pauze houden of sommige dingen die je maar blijft uitstellen wellicht uit handen geven, omdat het niet iets is wat je graag genoeg wil of hard genoeg nodig hebt. 

Je valt vaak ongemerkt zo ontzettend snel weer terug in oude gewoontes, dat je het vaak pas op een later moment door hebt. Dat gaat vooral snel als je terugkomt in een omgeving waarin je veel aan het multitasken was. Of waar voor jou veel stressoren zich bevinden. Zoals ikzelf had ervaren na mijn weekend in de prachtige Ardennen en ik weer terugkwam in Overijssel. Dat is niet erg, beter laat dan nooit, want dan kan je er iets aan veranderen. Want het gaat er uiteindelijk om dat je het in elke omgeving toe kan passen.  

Mensen die dichtbij me staan zullen misschien merken dat ik ietwat afwezig en vergeetachtig ben de laatste tijd. Ik ben met veel nieuwe dingen tegelijk bezig in mijn leven waaronder mijn eigen onderneming. Omdat het leuke dingen zijn leg ik ook niet snel iets even aan de kant, maar het is wel noodzakelijk om niet ‘op’ te raken en echt iets van die dingen te maken. Ook ikzelf ben hiermee aan het oefenen, waardoor ik het ook nog wel eens momenten te laat door heb. Waardoor ik rust ‘moet’ pakken in plaats van ga pakken tussendoor. Het is niet erg om op sommige momenten even iets tegelijk te (moeten) doen, soms is het noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer je kinderen of een pup hebt waar je goed op moet letten. Maar je zal zien dat in de meeste gevallen multitasken niet noodzakelijk is.

Mocht je je afvragen of ik deze tekst over heb gelezen: ja, wel… – ik ben de tel kwijt – … zeven keer geloof ik 😉 , waarvan de zevende keer de laatste versie niet was opgeslagen… Ik vond dat ik toen de clue best goed had geschreven, maar die is dus verloren gegaan… Hoe ironisch dat ik eigenlijk deze blog pas wilde posten als die ‘perfect’ zou zijn, en hoe toepasselijk voor dit onderwerp.

Ik hoop in ieder geval dat jij hier iets voor jezelf uit kan halen, dan is deze blog toch nog perfect! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *